Gündem

"Afrin YPG'den temizlenirse 500 bin Suriyeli geri döner"

"Arazilerde sürdürülemeyen tarımsal faaliyetler yeniden başlar"

18 Ocak 2018 08:53

Özel Kuvvetler eski subayı ve güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, olası Afrin operasyonunu değerlendirdi. Yarar, "Afrin YPG’den temizlenirse 500 bin Suriyeli geri döner" dedi.

Sözcü'ye konuşan Yarar, “Afrin PKK/PYD'den temizlenirse, teröristlerin Amanoslar üzerinden yurt içine sızması sona erer. Türkiye'deki bombalı saldırıları gerçekleştirenler Afrin'de eğitiliyor'' dedi. Yarar, 70 şehit verilen Fırat Kalkanı Operasyonu bölgesinde istikrarın korunması için de, Afrin operasyonunun şart olduğunu belirtti.

Afrin operasyonunun 3 önemli sonucu olacağını belirten Yarar, şunları söyledi:

1 – TEHDİT BİTER: Türkiye'deki terörist faaliyetleri organize edenler Kobani ve Afrin'de yetiştirilip Amanos Dağları üzerinden yurt içine sızıyorlar. Hem bomba eğitimi alıyorlar, hem de ekipman Afrin'den sağlanıyor.  Teröristler Hatay'a sızıp, Gaziantep ve Maraş'a kadar da uzanıyor. Türkiye'de çok cana mal olan büyük bombalı saldırılardan sonra yakalanan militanlar ifadelerinde, Afrin'deki kamplarda eğitildiklerini açıkladılar. Afrin operasyonu, Türkiye'yi tehdit eden bu terörist unsurların yok edilmesi için şart.

2 – STRATEJİK ÖNEMİ VAR: Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 Ağustos 2016'da başlattığı ve 70 şehit de vererek başarılı bir biçimde sonuçlandırdığı, Fırat Kalkanı Operasyonunu ile bölgeyi temizledi. Buradaki huzurun korunması için de Afrin operasyonu şart. Çünkü Afrin ‘de yetiştirilen militanlar, Fırat Kalkanı bölgesinde temizlenen Elbab-Azez-Cerablus hattında tesis edilen huzuru da tehdit edip, oralara yeniden sızma girişiminde bulunuyor.

3 – TARIM BAŞLAR: Afrin'in temizlenmesi, ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Hatay civarında yaşayan 400-500 bin Suriyeli göçmenin de ülkesine geri dönüşünü sağlar. Terörist faaliyetler nedeniyle, arazilerde sürdürülemeyen tarımsal faaliyetler de yeniden başlar.