15 Temmuz Darbe Girişimi

Adil Öksüz'ün kaçmasıyla ilgili Emniyet ve Jandarma'da 10 görevli açığa alındı

Müfettişlere göre, Öksüz'ün gözaltında bulunduğu sırada "FETÖ’nün mahrem imamı" olduğu biliniyordu

23 Nisan 2017 14:45

"FETÖ'nün hava kuvvetleri imamı" olarak bilinen Adil Öksüz’ün firarını araştıran müfettişler, Öksüz’ün gözaltında bulunduğu sırada "FETÖ’nün mahrem imamı" olduğunun bilindiğini ortaya çıkardı. müfettişlerin tespitinden sonra Öksüz’ün firarıyla ilgili olarak beş emniyet ve beş jandarma görevlisinin görevden el çektirilmesine karar verildi. İçişleri Bakanlığı’nın da kararı onamasının ardından cuma günü 10 görevli açığa alındı. 

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan'ın haberine göre, "FETÖ’nün darbe girişimini planlayan lider kadrosu" içinde yer aldığı ve darbe planını son onay için ABD’ye götürdüğü iddia edilen Öksüz’ün firarıyla ilgili başlatılan idari soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.

16 Temmuz’da Akıncı Hava Üssü’nde gözaltına alındıktan sonra mahkemeye çıkarılan ve serbest bırakılan Öksüz’ün kayıplara karışması sonrasında İçişleri Bakanlığı, kaçışta ihmali olduğu gerekçesiyle emniyet ve jandarma görevlileri hakkında inceleme başlatmıştı.

Gazetenin edindiği bilgiye göre, 30 Eylül 2016’dan bu yana çalışmalarını yürüten müfettişler, önemli bir bilgiye ulaştı. Müfettişler, 16 Temmuz’da Kahramankazan’da arazi baktığını gerekçe gösterip mahkemeden serbest kalan Öksüz’ün yakalanıp jandarma karakolunda gözaltında tutulduğu sırada, “FETÖ’nün mahrem imamı” olarak bilindiğini tespit etti. Buna karşın gerekli önlemlerin alınmadığını ortaya çıkaran müfettişler, şüphelinin adli makamlara sevk edilmesi sırasında gerekli işlemlerin yerine getirilmediğini de günışığına çıkardı.

Bakanlığa ‘özel yazı’

Öksüz’ün firarıyla ilgili uzun süredir çalışmalarını yürüten İçişleri Bakanlığı müfettişleri, cuma günü önemli bir adım attı. İnceleme kapsamında bir çok emniyet ve jandarma görevlisinin ifadesine başvurup delilleri araştıran müfettişler, İçişleri Bakanlığı’na özel bir yazı yazarak olayda ihmalleri olduğu ortaya çıkarılan 5’i emniyet, 5’i jandarma olmak üzere toplam 10 görevlinin açığa alınmasını talep etti.

Müfettişler, isimleri belirlenen 10 görevlinin kamu hizmetlerinin sağlanması açısından görevlerinin başında kalmalarında sakınca bulunduğu görüşüne de yer verdi.

"El çektirildiler"

Müfettişlerin talebi, İçişleri Bakanlığı tarafından uygun bulundu. Bakanlık, müfettişlerin talebini bekletmeksizin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderdi. Her iki kurum, isimleri belirtilen 10 görevliye cuma akşamı geç saatlerde bulundukları görevden el çektirdi.