Dünya

ABD mülteci kotasını rekor seviyeye düşürdü

ABD'ye göçmen alımı haziran ayında durdurulmuştu

29 Eylül 2017 08:45

Trump yönetimi, ülkeye kabul edilecek mülteci sayısında üst sınırı ABD tarihinin en düşük seviyesine indirdi. 2018 yılı için üst sınır 45 bin olarak belirlendi.

ABD yönetimi mülteci alımlarında üst sınırı tarihin en düşük seviyesine düşürerek, 2018 yılında sadece 45 bin mülteciye ülkeye yerleşme izni verilmesini kararlaştırdı. Başkan Donald Trump'ın selefi Barack Obama, üst sınırı 110 bin olarak belirlemişti.

ABD'ye göçmen alımı haziran ayında durdurulmuştu. Başkan Donald Trump'un kararlaştırdığı 120 günlük uygulamanın süresi 24 Ekim'de doluyor. Geçici mülteci kabul yasağının uzatılma ihtimali bulunuyor.

Bu yıl ABD'ye 54 bin mülteci sığındı. 2016 yılında bu sayı 85 bin olmuştu. Başkan Trump mülteci kontenjanının önemli oranda düşürülmesini terör tehlikesi ile gerekçelendirmişti.

ABD'de mutat olarak her yıl yönetim tarafından mülteci üst sınırı belirleniyor. En az mültecinin kabul edildiği 1986 yılında dönemin Başkanı Ronald Reagan üst sınırı 67 bine indirmişti.

AFP ajansına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi "Amerikan halkının güvenliğine mutlak öncelik tanıdıklarını" ve "sadece ülkenin güvenliği açısından risk oluşturmayan yabancıların ABD'ye gelmesine izin verilebileceğini" söyledi.

Seyahat kısıtlamaları

Başkan Donald Trump Pazar günü altısı Müslüman olmak üzere sekiz ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini süresiz olarak yasaklamıştı. Nüfus çoğunluğu Müslüman ülkelerin tabi tutulduğu vize yasağının süresi hafta sonunda dolmuştu. Kararname Yüksek Mahkemenin onayıyla yürürlüğü girmiş ancak uygulama alt mahkemeler tarafından iptal edilmişti.

2018 yılı için saptanan mülteci üst sınırı coğrafi bölgelere göre kontenjan uygulanmasını da öngörüyor. ABD yönetimi 19 binle en fazla mültecinin Afrika'dan alınmasını kararlaştırdı. Afrika'yı 17 binle Güney Asya ve 5 binle Ortadoğu ülkeleri izliyor.

2017 yılının Ocak ile Ağustos ayları arasında 150 bin yabancı Almanya'dan iltica hakkı talebinde bulundu.