Spor

"4 yıl önce Dünya Kupası'nda kameralar beni zumladı, hayatım değişti"

Kolombiyalı model yaptığı açıklamalarla bunun bir ayrımcılık olmadığını savundu

14 Temmuz 2018 18:20

Dünya Kupası ve FIFA'nın, televizyon kanallarından kameralarını 'seksi kadınlara zumlamayı' bırakmalarını istemeleri üzerine konu yeniden gündeme geldi.

2014 Dünya Kupası'ndaki Kolombiya-Brezilya maçı sırasında bu, Natalia Betancourt'un başına geldi. Ekrandaki birkaç saniyelik görüntü, onun için modelliğin ve televizyon dünyasının kapılarını açacaktı.

TIKLAYIN - FIFA'dan uyarı: Kadın seyircilere zoom yapmayın!

BBC 100 Kadın ekibine yaptığı açıklamada, "Kameraların bana zumlayacağı konusunda hiçbir fikrim yoktu ve tabii ki ondan sonra olacakların da farkında değildim."

Rihanna fotoğrafını paylaştı

Natalia Betancourt'un fotoğrafı şarkıcı Rihanna tarafından farkedildi ve 'Kolombiyalı şeker' başlığıyla paylaşıldı. Betancourt "Eğlenceli bir andı ama daha fazlasının olacağını düşünmedim. Birkaç saniyelik ün ve hayran olduğum bir pop şarkıcısıyla Twitter üzerinden etkileşim" diyor.

Natalia, Brezilya'daki turnuvadan Kolombiya'ya geri döndüğünde yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor:

"O fotoğraf benim için medyanın kapılarını açtı. Daha önce bu dünya ile tanışıklığım olmamıştı. Erkek arkadaşımla, inşaat malzemeleri satan bir şirketin sahibiydik."

Aylar içinde, erkek dergilerinin kapağında yer almaya başlamıştı. Televizyon şovu 'Yıldızlarla Dans'ın Kolombiya versiyonunda yer aldı. Bu andan sonra her şey değişti, kameralar karşısında daha rahat olmaya başladığını söylüyor Natalia.

Halen inşaat malzemesi satan bir firmanın sahibi

O zamandan beri bir dizi Kolombiya markasıyla çalıştı. Şimdi ise modellik yapıyor. Halen erkek arkadaşıyla inşaat malzemeleri satan şirketin sahibi. Onunla 2014 Dünya Kupası'na giden kişi de 13 yıldır birlikte olduğu erkek arkadaşı.

Kalabalık arasından seçilmenin verdiği kendine güven, sosyal medyada kaçınılmaz olan olumsuz yorumlarla moral bozukluğuna dönüşebiliyor. Natalia "Olumlu yorumlar sayıca hep daha fazla oldu ama inciten yorumları görmezden gelmekte zorlanıyorum" diyor.

"Hiçbir Dünya Kupası'nı kaçırmayacağım"

Natalia "Her zaman bir futbol taraftarı oldum" diyor ve ekliyor:

"Maçlara gitmeyi ve Dünya Kupası'nın atmosferini seviyorum. Brezilya benim katıldığım ilk Dünya Kupası'ydı ve o zamandan sonra hiçbirini kaçırmamaya kendime söz verdim." 

Birkaç hafta önce ikinci kez Dünya Kupası için Rusya'ya gitti. Yaşadıklarını şöyle özetliyor:

"Kolombiya-İngiltere maçında yine kameralar tarafından çekildim. Bence bu çok komikti. Brezilya'da gülümserken ve heyecanlı bir şekilde görülüyordum. Bu sefer ise İngiltere bizi Dünya Kupası'ndan attıktan hemen sonra kameralara yansıdım, endişeli ve üzgün gözüktüm."

Seksi kadınlara zumlama tartışması nasıl başladı?

Bu hafta FIFA, cinsiyetçiliğin önlenmesi için televizyon kanallarına kameralarını futbol karşılaşmaları sırasında seyirciler arasındaki 'seksi kadınlara zumlamayı' bırakmaları çağrısında bulundu.

Rusya'daki 2018 Dünya Kupası sırasında fotoğraf ajansı Getty Images, çoğunlukla genç kadınlara yer verdiği 'Dünya Kupası'nın en seksi taraftarları' isimli bir fotoğraf galerisi hazırlamıştı. Fotoğraf galerisi daha sonra kaldırıldı, bunun bir 'editoryal karar hatası' olduğu açıklandı. 

Maçlar sırasında seyirciler arasındaki çekici kadınların kameralar tarafından gösterilmesi, yeni bir olay değil. Ayrımcılık karşıtı grup Fare Network, Rusya'daki Dünya Kupası sırasında yaşanan en büyük sorunun cinsiyetçilik olduğu görüşünde.

Ayrıca kameralara takıldıktan sonra televizyon ve moda dünyasında kariyer yapan tek kadın Natalia değil. Bu kişilerden en çok bilineni, Kanada'daki bir futbol maçı sırasında kalabalık arasından fark edilen Pamela Anderson.