23 Temmuz 2023

KPSS soruları zor muydu, kolay mıydı; sınavdakiler neden bir türkü mırıldandılar?

Farklı testlerdeki soruların puanlamaya etkisi de farklı mı, nasıl yüksek puan alınır?

Öğretmen adayları bugün yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) öğleden önce genel kültür – genel yetenek ve öğleden sonra da eğitim bilimleri sınavına girdiler. Genel kültür – genel yetenek, alan sınavı olan adayların Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) toplam puanlarının yüzde 30'unu, eğitim bilimleri ise yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Alan sınavı olmayan öğretmenlik adaylarının ise (örneğin özel eğitim öğretmenliği, bilgisayar öğretmenliği, müzik öğretmenliği, resim öğretmenliği) genel kültür – genel yetenek sınavı toplam puanlarının yüzde 60'ını, eğitim bilimleri ise yüzde 40'ını belirlemektedir. Diğer bir ifadeyle alan sınavı olmayan branşlar için sınav bugün itibariyle tamamlanmıştır. Bundan sonra A grubu kadrolar için hazırlık yapan adaylar 29-30 Temmuz'da; hukuk, iktisat, maliye ve muhasebe gibi bölümlerden sınava girecek, öğretmenlik ataması için hazırlık yapan adaylar ise 6 Ağustos'ta yapılacak ÖABT'ye girerek sınav maratonuna noktayı koyacaklar.

Peki sorular zor muydu, kolay mıydı; sınavda türkü söyleten soru hangisiydi?

Sınavdan çıkan adaylar genel yetenek kısmında özellikle matematiğin önceki yıllardan daha zor olduğunu, yoruma dayalı birçok soru geldiğini ifade ettiler. Türkçe testinde ise soyut anlamlara dayalı paragraf sorularının zorlayıcı olduğunu ileri sürdüler.

Genel kültür kısmında özellikle coğrafya sorularının önceki yıllara göre çok daha zor olduğunu belirten adaylar tarih testinin ise önceki yıllardakine benzer sorulardan oluştuğunu ifade ettiler.

Güncel bilgiler bölümünde beklenen soruların dışına çıkıldığını söyleyen adaylar özellikle Mihriban türküsünün sözlerinin sorulduğu soruda içlerinden türküyü mırıldandıklarını ve doğru cevabı bu şekilde bulabildiklerini belirttiler.

Öğleden sonra yapılan eğitim bilimleri sınavının ise geçen yıla göre daha açık sorulardan oluştuğunu, genel olarak zorluk seviyesinin beklenen düzeyde gerçekleştiğini ifade ettiler. Ancak belirtmek gerekir ki, bu durum eğitim bilimlerinde ortalama net sayısının yükselmesi anlamına gelecek ve adayların rakiplerinin önüne geçebilmesi için yine ortalama net sayısından daha fazla bir net yapmasını gerekli kılacaktır.

Farklı testlerdeki soruların puanlamaya etkisi de farklı mı?

Öğretmen adaylarında tüm adaylar için genel kültür – genel yetenek sınavındaki tüm soruların puan getirisi aynıdır. Diğer bir ifadeyle bir tarih sorusunun puan getirisiyle, bir coğrafya sorunun puan getirisi ya da bir Türkçe sorusunun getirisiyle matematik sorusunun getirisi aynıdır. Aynı şey eğitim bilimleri için de geçerlidir. Bir ölçme ve değerlendirme sorusunun puan getirisiyle, öğrenme psikolojisinin puan getirisi aynıdır.

Nasıl yüksek puan alınır?

Bunun yolu, 120 sorudan oluşan genel kültür – genel yetenek sınavında Türkiye ortalamasının üstünde bir net yapmaktan geçer. Bir fikir vermesi adına 2022'de yapılan genel kültür – genel yetenek sınavında ortalama, genel kültür bölümünde 60 soruda 18,88, genel yetenek bölümünde ise 60 soruda 20,43 olarak gerçekleşmişti. Yani aday bu bölümlerden standart sapmalar hariç toplam (18,88+20,43=39,31) net yapmalıdır. Standart sapmalar da dikkate alındığında bir adayın minimum 60 ve üzeri net yapması gerekmektedir. Bunun anlamı şudur; aday bu bölümden 60 ve üstü net yapamazsa pozitif olarak ayrışamayacak ve eğer diğer bölümlerde ortalama değerlerin üstüne çıkarak bu eksiğini telafi edemezse atanamayacaktır.

Eğitim bilimleri testinde ise standart sapma hariç ortalama 80 soruda 35,91 olarak gerçekleşmiştir. Aynı yıl eğitim bilimleri testinin standart sapması ise yaklaşık olarak 15 civarındadır. Bunun anlamı da şudur: Aday bu bölümden 51 ve üstü yapamazsa pozitif olarak ayrışamayacak ve eğer diğer bölümlerde ortalama değerlerin üstüne çıkarak bu kısmı telafi edemezse atanamayacaktır.

Ancak yine de belirtmek gerekir ki; soruların zorluk derecesine göre her yıl ortalamalar ve standart sapmalar değişiklik gösterebilmektedir. KPSS'nin bir yarışma sınavı olduğunu düşünürsek soruların zor olduğu bir yılda daha düşük bir net yaparak daha yüksek puan alınabilir. Bazen de tam tersi, daha yüksek bir netle daha düşük bir puan alınabilir. Teşbihte hata sayılmazsa; 2019 senesinde Liverpool tam 97 puan toplamış ama Premier Lig'de şampiyonluğu Manchester City'e kaptırmıştır.

Hesaplamalarda kullanılan değerler yanlışlar doğruları götürdükten sonraki değerleridir. ÖSYM'nin sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürür.

Kimsenin yapamadığı soruyu yapmak ekstra puan getirir mi?

Yeri gelmişken bir şehir efsanesine de burada noktayı koyalım. Diyelim ki bir soruyu sadece siz yapabildiniz. Bunun puan getirisi çok mu yüksek olur, ya da herkesin kolaylıkla yaptığı bir sorunun puana etkisi daha mı az olur?

Cevap, HAYIR!

Hâlâ ikna olmayanlara sorumuz şudur: 4 yanlış 1 doğruyu götürdüğüne göre mesela yaptığınız 4 yanlış neden sadece sizin doğru yaptığınız soruyu götürmesin?

Puan hesaplamasında soru bazlı standart sapma etkisi yoktur.

Sorular ne zaman yayımlanacak?

ÖSYM soruları sınavdan sonraki birkaç gün içinde erişime açmaktadır. Adaylar sorular erişime açıldıktan sonra hatırladıkları kadarıyla yanlış ve doğrularını kontrol edebilirler.

Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hem öğretmen adayları hem de A grubu kadrolara atanmak isteyen adaylar için sınav 25 Ağustos'ta açıklanacak. Sonuçlar açıklandıktan sonra öğretmen kadrolarına atanmak isteyen adaylar Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen atama takvimini bekleyecek ve açıklanan kontenjanlara göre tercihini yapacaktır.

A grubu adayların atanma süreci ise biraz daha uzundur. Bu adaylar sonuçlar açıklandıktan sonra A grubu kadro alımı yapacak kurumların alım ilanlarını takip edecek ve bu kurumların ayrıca yaptıkları sınavlara başvuracaklardır.

Sonuca itiraz edilebilir mi?

Sonuçlar açıklandıktan sonra hatalı hesaplama olduğunu düşünen adaylar açıklanan süreler içinde ÖSYM'ye itiraz başvurusu yapabilirler.

Son bir öneri

Belirtmek istiyoruz ki, 29-30 Temmuz'da A grubu sınavına girecek olanlar ile 6 Ağustos'ta alan sınavı (ÖABT) olan öğretmen adayları bugün girdikleri sınavı zihinlerinde geride bırakmalı ve sıradaki sınava tüm konsantrasyonlarıyla odaklanmalıdır. Zira hem A grubu sınavlarında hem de öğretmenlik alan sınavındaki puan getirisi bugünkü sınava göre daha yüksektir.

Tüm adaylara gönülden başarılar dileriz.

Mehmet Gürer kimdir?

Mehmet Gürer Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Yüksek lisansını tamamladığı Marmara Üniversitesi'nde “Türk Kültürü ve Muhasebe Hileleri” adlı doktora tezi çalışması devam ediyor.

17 yıldır KPSS başta olmak üzere sınava hazırlık sektöründe öğretmenlik ve yöneticilik yapan Mehmet Gürer, bankalar ve belediyeler başta olmak üzere çeşitli kurumlarda da eğitimler vermektedir.

Halen Pegem Eğitim Kurumları'nda yöneticilik ve eğitmenlik yapmaktadır.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Milyonlarca kişi KPSS'ye boşuna mı hazırlanıyor?

Bu ekonomik ortamın faturasını neden bu olumsuz duruma hiçbir dahli olmayan ve memur olmak için KPSS'ye hazırlanan adaylar ödemek zorunda?

20 bin öğretmen atanacak ama mülakat kalkmadı!

Daha yüksek bir atama sayısı ve mülakatın kaldırılacağı beklentisi içinde olan ve atama bekleyen yüz binlerce öğretmen Bakan Tekin'in açıklamasıyla tam olarak bir hayal kırıklığına uğradı

Milli Eğitim Akademisi hakkında öğretmen adaylarının cevap beklediği sorular

Milli Eğitim Akademisi gibi ayrı bir yapılanmaya gitmeden eğitim fakültelerinin niteliğini artırmak daha doğru olmaz mı? Şayet kurmayı planladığınız akademi yasalaşırsa ne zaman hayata geçecek?