15 Mayıs 2024

Marmaris Kızılbük’teki beton yığını için sürpriz açıklama: Erdoğan incelenmeye alınmasını istedi!

AKP’nin 31 Mart’ta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdiği Prof. Dr. Aydın Ayaydın, yerel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Marmaris İçmeler’deki Kızılbük’te büyük bir çevre ve hukuk mücadelesine sahne olan Sinpaş Holding’in dev inşaatının üzerinden helikopterle geçerken, kendisine “Hoca, seçilirsen burayı incelemeye al” dediğini açıkladı

Marmaris İçmeler’deki Kızılbük koyunu Betonbük’e çeviren dev inşaat sürüyor

Marmaris Kızılbük koyunda dev bir inşaat…

4 bin 500 odalı ( otel oda sayısı ve devre mülk konut dahil) projenin sahibi Sinpaş Holding…  

Bu proje çevrecilerin odağında… Zira projenin Milli Park alanını tahrip ettiğini, inşaat alanının 46 bin metre kareden 205 bin metre kareye çıkarılarak doğaya zarar verdiğini söylüyorlar uzun zamandır.

31 Mart öncesi CHP yönetimindeki Marmaris Belediyesi’nin verdiği ruhsatlar tartışma konusu oldu. Mahkeme kararları uygulanmadı.

Nöbetler tutuldu, çevreciler gözaltına alındı, haklarında davalar açıldı.

İtirazlar ve çevre mücadelesi geniş kamuoyu oluştursa da tesis peyderpey açılacak.

Sinpaş’a bağlı Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Mahmut Sefa Çelik, ki kendisi aynı zamanda Erenköy cemaatine yakın Boğaziçi Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesi, söz konusu projenin ilk etabının Nisan 2025’te hizmete gireceğini açıkladı.

Proje, muhafazakâr yaşama uygun olarak tasarlanmış. Bir zamanların Capris oteli gibi… Ki zamanla bu tür otellerin sayısı arttı.

Kızılbük Thermal Wellness Resort’ta da hem harem-selamlık hem de kadın ve erkeklerin ortak olarak kullanabileceği plajlar var. Ama ortak plajda erkeklerin haşema giymesi zorunlu. Ancak tanıtım videolarında kadınlara özel alanlar vurgusu olsa da seküler yaşam karelerinin ağırlıkta olması dikkati çekmiyor değil. Şirket, yatırım yapmak ya da orada tatilini geçirme planı için kendisini arayanlara bu uyarıyı yapıyor.

Projenin bir özelliği, Kızılbük Thermal Wellness Resort’un inşa edildiğiMarmaris’in  İçmeler bölgesindeki şifalı su kaynaklarını kullanmayı vaat etmesi.

Bölgede termal özelliği olan başka bir otel de, 31 Mart’ta AKP’nin Marmaris Belediye Başkan adayı olan iş insanı Serkan Yazıcı’nın sahibi olduğu Marmaris Grand Yazıcı Turban Thermal Otel…

Serkan Yazıcı, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı otel bölgesinde ağırlayan kişiydi. O günü şöyle anlatmıştı:

“5 gündür oteldeydi. Aslında otelde değil, otel bölgemizdeki bir evde kalıyordu. Ben kendisini, 'Yorgun görünüyorsunuz, bir tatile ihtiyacınız var' diyerek ikna etmiştim. “

Son dönemlerde Sinpaş’ın Kızılbük projesiyle iktidar arasında sorun olduğu iddiası var. Cumhurbaşkanı’na yakın olduğu konuşulan birkaç müşterinin Kızılbük’teki yerlerini geri vermek istedikleri konuşuluyor. Bu kişilerin, şirketin üşteri hizmetlerine de “Cumhurbaşkanımız onaylamıyor projeyi” dediği öne sürülüyor.

Diğer yandan Muğla’da bazı yargı mensuplarının da Erdoğan’ın projeden rahatsız olduğu imasında bulunarak tartışmalı yargı süreçleriyle ilgili Beştepe’yi işaret ettiği konuşuluyor.

ANAP ve CHP milletvekili olarak iki kez parlamentoya giren, 31 Mart yerel seçimlerinde ise AKP’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdiği Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Milas'taki Akbelen Ormanı çevresinde 190 parsellik tarım arazisinin kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın yürürlükten kaldırılmasını için devreye giren isimdi.

“Erdoğan inşaatın üzerinden geçerken incelenmesini istedi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın projeden rahatsız olup olmadığıyla ilgili soruma yanıt veren Aydın Ayaydın, şunları söylüyor:

 “Sayın Cumhurbaşkanımızın Muğla mitingine geldiği gün, miting sonrası helikopter ile Marmaris’e geçtik. O inşaatın üzerinden geçerken, Sayın Cumhurbaşkanı bana ‘Hoca, kazanırsan burayı incelemeye al’ demişti. Ancak Marmaris ve Muğla halkı bana o yetkiyi vermedi. Kızılbük’teki ormanın kalbi oyularak yapılan yapılaşmayı gördüğümde içim sızladı. Buraya bu izni kim, nasıl verdi demekten kendimi alamadım. O inşaata izin veren Marmaris Belediyesi… Araştırdığımda, ruhsat başvurusunda bulunulduğunda MUSKİ’nın burada kanalizasyon alt yapısı yoktur, inşaat yapılması uygun değildir yazısı olduğunu duydum ama o belgeyi görmüş değilim. Ayrıca iddia o ki, kanalizasyon alt yapısı olmadığı için, denize boru döşendiği konuşuluyor.”

SİNPAŞ ise Ayaydın'ın bahsettiği denize kanalizasyon/foseptik hattı döşendiği iddiasını yalanlamıştı.

-Hattat projesinin var ama mevcut Sinpaş inşaatının kapasitesi yok yazında. Yani bilmem kaç odalı/katlı beş yıldızlı otel, 'devremülk' olarak sunulan bilmem kaç konut vs...

Erdoğan’ın 31 Mart seçimlerindeki sürprizlerinden biri, eski CHP milletvekili olan Aydın Ayaydın’ı (solda) Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday göstermesi olmuştu

Dosya Danıştay’da inşaat sürüyor

Gelelim hukuki sürece…

Sinpaş’ın Kızılbük koyunda yaptığı otel ve konut inşaatının geçmişi eski Başbakan Turgut Özal’ın Başbakanlığı dönemine dayanıyor.

Turizm yatırımlarının teşviki gerekçesiyle 1988 yılında Hattat ailesine verilen arazide “Hema-Que Otel Yatırım A.Ş” adıyla beş yıldızlı otel inşaatına başlandı. Ancak 550 oda, 1100 yatak kapasiteli planlanan oteli çeşitli nedenlerle bir türlü bitiremeyen Hattat 2006 yılında iflas edince inşaat da durdu.

Uzun süre inşaat halinde duran bina, 2009 yılının aralık ayında Sinpaş Holding’e satıldı. Sinpaş’a satıldıktan sonra proje daha büyüdü. 206 oda kapasiteli 5 yıldızlı otelin yanı sıra 1318 lüks devre mülk ünitesiyle proje genişledi. Etap etap hayata geçecek projenin üçüncü etabında ise devre mülk – villa üniteleri planlanıyor.

Yapı yoğunluğunun yıllar içerisinde arttığı iddialarına karşı Sinpaş’ın “kullanım hakkımızın yüze 60’ını kullandık” savunması bir gerçeği değiştirmiyor. Marmaris’in Kızılbük koyunda bir beton yığını var.

CHP’li Mehmet Oktay’ın Marmaris Belediye Başkanlığı döneminde verilen ruhsat / izin belgeleri hâlâ tartışmalı…  Çünkü Sinpaş’a, Marmaris Belediyesi’nce verilmiş 17 adet ruhsat ve imar durum belgesinin iptal edilmesi için Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nde açılan davanın bilirkişi incelemesinde, belediyenin verdiği proje vaziyet planı ve parsel aplikasyon krokisinin imzalı ama mühürsüz olduğu ortaya çıktı. Ruhsatlarla ilgili dava sürüyor.

Çevre Bakanlığı’nın verdiği “ÇED Olumlu” kararının iptali istemiyle ilgili açılan dava ise reddedildi. Ret kararına itiraz edildiği için Dosya halen Danıştay’da…

Kızılbük GYO Genel Müdürü Mahmut Sefa Çelik de geçtiğimiz günlerde Marmaris’te bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Çelik gazetecilerin doğa tahribatı sorusunu şu yanıtı verdi:

“Biz burayı satın aldığımızda zaten burada yüzde 70 oranında bitmiş bir yapı vardı. Fakat işletilmeye açılamamış 130 bin m2 büyüklüğünde bir inşaat artığı vardı.  Bu atık yaklaşık 30 yıldır burada. Biz bunun bölgeye kazandırılması adına çok önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Bunun dışında çevre ile ilgili konular çok gündeme geliyor. Biz akademisyenlerden oluşturduğumuz bilim kurulu ile çevresel etkileri uzun süre araştırdık ve raporladık ve böyle proje geliştirdik. Bunun içinde deniz biyologların, çevre mühendisleri, inşaat mühendisleri çok yönlü araştırmalar yaptı. ÇED idaresinde de kamuoyunda da projenin çevre etkileri ile bizim taahhütlerimiz var. Bizim kadromuzda bu proje ile ilgili sadece biyolog, çevre mühendisi, hayvanlarla ilgili kuş uzmanları çalışıyor. İnşaatımız sürekli gündemde. Kamuoyunu sürekli meşgul ediyor. Bu büyüklükteki tesisler Marmaris’te çok var. Fakat bünyesinde biyolog çalıştıran kaç tane tesis var.”

Aydın Ayaydın’ın dediği gibi Muğla halkı kendisine yetki vermedi ama “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Hoca, kazanırsan burayı incelemeye al’ demişti” sözü süreci nasıl etkileyecek göreceğiz…

Gönül ister ki o cennet Kızılbük Betonbük olmasın!

TIKLAYIN: Şinpaş’ın Marmaris Kızılbük’teki tartışmalı otel projesine “ÇED” onayı

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

Üç kadının 'katilsiz' ölümü ve Sinan Ateş cinayeti yolunda düğümlenen hikâyeleri

Atılan düğüm çözülmediği için kar tapu gibi büyüyen bir çürümeyle karşı karşıyayız

Sinpaş Kızılbük, inşaat yasağından muaf mı?

Yaz aylarındaki inşaat yasağına rağmen Marmaris-Kızılbük'teki inşaatın devam ettiği görüntülendi