TARİH

02 Haziran 2024

Mevhibe Turay: Gırgır'ın satışında inanılmaz şeyler yaşandı, polislerle giriş-çıkış yasaklandı, hazırlanmış sayfalar basılsın diye camdan atıldı!

"O dönem üniversiteye giden arkadaşlarımız babalarının 4-5 katı maaş alıyorlardı. Oğuz Aral'a bu konuda hiç kimse haksızlık edemez. Sigortasızlık, Simavilerle ilgili artı bir de -daha yüksek bir para kazanabilme adına- tercihti. Hapishaneden karikatür gönderen arkadaşlara malzeme gönderirdik"

Devamını Oku

TARİH

01 Haziran 2024

Kemal Gökhan Gürses: 12 yaşında çizmeye başladım, para ödemeleri heyecan vericiydi 

"Koşa koşa gidip kendime çizmeyi hep hayal ettiğim Schoeller marka kağıt ile iyi tarama ucu ve mürekkep aldım. Kalan parayla da yanlış hatırlamıyorsam bir kadife pantolon almıştım. Oğuz Abi bize her zaman iyi ödemeler yaptı..." 

Devamını Oku

TARİH

31 Mayıs 2024

Levent Cantek: 12 Eylül diktası yüzlerce insanı öldürdü, kaybetti, sürgün etti; Gırgır o rejimi gerçekten rahatsız etseydi yayımlanamazdı

"Gırgır'ın muhalifliği daha çok bulvar gazetelerini andırıyordu. Komik manşetleri olur o tür gazetelerin, içeride de vatandaşı kollayan ve hesap soran pahalılık haberleri. İşaret parmağını sallayan ve bağırarak 'yazan' köşe yazarları olur. Haldun Simavi gazeteleri nasılsa Gırgır da o kadar muhalif ve politikti"

Devamını Oku

TARİH

30 Mayıs 2024

Gani Müjde: Cuma günleri vapura bindiğinizde sarı, sapsarı olurdu

"Oğuz Aral, sol değerleri olan namuslu bir aydındı. Bütün aydın çevreler ona saygı duydular. Hiç eğilmedi, 'Kimsenin çayını içmeyin çocuklar' derdi. Bu cümlesini hiç unutmadım. Eleştirebilme ihtimalim olan kimsenin çayını içmemeye çalıştım"

Devamını Oku

TARİH

29 Mayıs 2024

Mehmet Çağçağ: Gırgır'ı dağıtan problem sermayeye bağımlı olmasıydı 

"Gırgır bana bakmayı ve görmeyi öğretti. Topluma nasıl bakılır onu anladım. Başarının çok ciddi bir emek gerektirdiğini öğretti. Bunu da Oğuz Abi'nin bir lafıyla anlatayım. Ben Gırgır'ın başarısı üzerine konuşurken Oğuz Abi 'Ben sizi Türk gibi düşündürdüm Alman gibi çalıştırdım' dedi"

Devamını Oku

TARİH

28 Mayıs 2024

Gülay Batur: Gezi'deki mizah anlayışının temelinde Gırgır var

"Kadın çizerler erkeklerle asla eşit değildi. O zamana kadar orada var olan düzende erkek karikatürcüler ve büyük ölçüde eril bir zihniyet vardı. Oğuz Aral da buna dahildi. Biz masa ve zaman bulunca çiziyorduk. Hep bir gün önceden çizimleri bitirmemiz ve herhalde ayak altından çekilmemiz istendiği çok oluyordu"

Devamını Oku

TARİH

27 Mayıs 2024

Birol Bayram: Gırgır başka çarenizin olmadığı bir mecraydı, o Türkiye'de daha eğlenceli bir şey yoktu

"Para kazanmak acayip bir şeydi, çünkü hatırı sayılır bir paraydı. Pastaneye oturup gazoz içmemiş çocuklar olarak taksilere biner hale geldik. Çok güzel paralar kazandık. Oğuz Aral küçücük çocuklara sorumluluklar verdi"

Devamını Oku

TARİH

26 Mayıs 2024

Ergün Gündüz: Gırgır Guguk Kuşu, Hababam Sınıfı gibiydi, çok güçlü bir yerdi; biz sadece evden kaçmak istedik

"Oğuz Aral'ın garip bir ikna yeteneği vardı. Bunu bildiğimiz için mümkünse hiç çıt çıkarmadan, kimseye bir şey söylemeden ayrıldık. Hatta ayrıldıktan sonra bir hafta Şile'de saklandık, evlere gidip arayıp geri getirirdi..."

Devamını Oku

TARİH

25 Mayıs 2024

Bir mizah efsanesi: GIRGIR

Gırgır'ın bir okul olduğu konusunda herkes hemfikir. Oğuz Aral, Antik Yunan agoralarındaki gibi insanları topladı, onlara söz hakkı verdi. Çizerlerini okurlarından seçti, bildiği her şeyi onlarla paylaştı ve belki de yayıncılık tarihindeki en fazla telifi ödedi

Devamını Oku

TARİH

19 Nisan 2024

Uğur Yücel: Beyoğlu bir patetik sonattır, kulak verirsen için parçalanır

"Binlerce yıldır insanları esaret altına almış ve bizler tarafından kimsesizler mezarlığına gömülmüş bir abideyi, İstanbul'u simgeler Beyoğlu"

Devamını Oku

TARİH

18 Nisan 2024

Aylin Aslım: Olmayan bir kültürün hegemonyasını yaratamazsın

"Neyi başaramadılar biliyor musunuz? Yolu kültür sanatla hiç kesişmeyenlerin dahi hırsla arzuladığı o 'kültürel hegemonya'yı yaratmayı"

Devamını Oku

TARİH

17 Nisan 2024

Cem Selcen: Beyoğlu direniyorsa olur

Cem Selcen, "Beyoğlu herhangi bir yer değildir" diyor. Beyoğlu kültürünü bir simge olarak gören Selcen, Refah Partili Beyoğlu Belediyesi'nin 90'larda meyhanelerin siyah perde ile kapatılması çağrısına bir Beyoğlu Festivali ile yanıt verdiklerini ifade ediyor

Devamını Oku