Gündem

MHRS şablonu paylaşan doktordan Fahrettin Koca’ya: Beynimiz yapay zekâ, vücudumuz robot olsa yine de "error" verir!

Hekimler, MHRS sisteminin iki dakika arayla randevu vermesine yarın itiraz edecek

07 Mayıs 2024 13:24

T24 Haber Merkezi

İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul’da bir eğitim araştırma hastanesinin 8 Mayıs tarihli randevu tablosunu paylaşarak yarın “Sağlık iki dakikaya sığmaz” eylemi yapacak. Yarın saat 12.15’te Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi önünde açıklama yapacak hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın randevu sistemine itiraz edecekler.

İTO, Sağlık Bakanlığı’nın randevu sistemi MHRS’nin aynı randevu saatinin aynı anda başka hastalara verildiğine dikkati çekerek, hastalara ayrılan kısa sürenin sağlıklı hizmet vermeye engel oluşturduğunu dile getirecek.

Çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Saniye Girit de, sosyal medya hesabından MHRS randevu saatlerine ilişkin yaşadıklarına dikkati çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ithafen şöyle yazdı:

“Sayın Bakanım hastanemizi ziyaretinizden memnuniyet duyduk. Bu MHRS şablonuna göre 2-3 dakikada yan dal polikliniğinde bir hasta muayenesi yapılması gerektiği ön öngörülüyor. Burası aynı zamanda afiliye üniversite hastanesi olduğundan poliklinikte 4 stajyer hekim, 1 intern,  doktor,  1 pediatri asistanı ve maalesef 10 yan dal asistanı ile birlikte onlara da eğitim vererek hasta muayenesi yapılacak. 2-3 dakika içinde tamamlanması gereken eğitim dışı işlemler: Hasta çocuğun içeri alınması, anemnez yani hastalık sorgulama, çocuğun soyunması, muayene, eski grafi ve tetkiklere bakabilmek için e-nabız sistemindeki sonuçlara bakılması, yeni tetkiklerin istenmesi veya tedavi yazılması ve bunların hasta yakınına anlatılması ve hastanın uğurlanması… Bu arada hastane içi ve dışı konsültasyonları, servisteki hastaları ve işlemleri, seminerleri, fakülte derslerimi, akademik sorumluluğumdaki işleri saymıyorum bile….  Ahtapot olsak, beynimiz yapay zeka, vücudumuz robot olsa yine de ‘error’ verir. Bu tablo "MHRS" bulamıyoruz diye isyan eden hastayı polikliniğe gelinceye kadar susturur, sonra başka problemler yumağı devam eder. Üçüncü basamak sağlık kurumlarındaki spesifik yan dal polikliniklerinde bu şekilde hastaya bir yarar sağlanamayacağını, tam tersi sorununa çözüm bulamayan hastaların tekrar MHRS' ye başvurarak farklı hastane ve hekimlerde çare arayacağını ve bu kısır döngüden hem hekim hem hastanın zarar göreceğini düşünüyorum. Konuyla ilgili anlayış ve düzenlemelerinizi bekliyoruz. “