Dünya

Kanada'da orman yangını: Duman yeniden ABD'ye ulaşabilir

Acil Durum Yönetimi Bakanı Bowinn Ma yaptığı açıklamada “Kuzeyde son derece zorlu koşullarla karşı karşıyayız” dedi.

14 Mayıs 2024 10:06

T24 Dış Haberler

Kanada'nın batısındaki yetkililer, binlerce kişinin tahliyesine neden olan kontrolden çıkmış bir yangının Kuzey Britanya Kolumbiyası'ndaki bir kasabayı yok etme tehdidiyle karşı karşıya kalması nedeniyle yaklaşık 3 bin 500 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Acil Durum Yönetimi Bakanı Bowinn Ma yaptığı açıklamada “Kuzeyde son derece zorlu koşullarla karşı karşıyayız” dedi.

Sosyal medyada yayınlanan videolar ile ilgili konuşan yangın uzmanı Ben Boghean, yıllarca süren kuraklık ve geçen kış normalin altında kar yağışı nedeniyle daha da kötüleşen aşırı yangınların Parker Gölü çevresinde orman yangınıyla mücadele eden ekipleri tehdit edebileceğini söyledi. 

2023 yılında Kanada, ABD'nin bazı bölgelerinde de boğucu dumana neden olan ve 250 binden fazla Kanadalıyı yaşadıkları yerleri tahliye etmek zorunda bırakan rekor sayıda orman yangınına tanık oldu. Sivil kayıplar yaşanmadı ancak 4 itfaiyeci yangınlarla mücadele ederken hayatını kaybetti.

Ma, ilerleyen 48 saatin Fort Nelson için kritik olacağını, kuvvetli batı rüzgârları ve ormanlık alanda çıra gibi kuru yakıt öngörüldüğünü söylerken, “Sadece son derece endişeli olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu.

Fort Nelson Belediye Başkanı Rob Fraser, 5 bin 280 hektarı aşan yangının kasabanın içine doğru ilerlemesi halinde itfaiye ekiplerinin ve acil durum çalışanlarının son bir direniş için hazırlandıklarını açıkladı.

Fraser, tahliye emrine karşı gelen herkesi derhal ayrılmaya çağırırken, su basıncı ve elektrik gibi yerel kaynakların büyük kısmının orman yangınını bastırmaya çalışan itfaiyecileri desteklemeye yönlendirileceği için halkın kullanımının azalabileceği ya da tamamen durabileceği uyarısında bulundu.

Ma, tahliye edilenler için 200 odalı ek bir konaklama alanı kurulduğunu söyledi. Yangın büyümeye devam ettikçe kaçış yollarının tehlikeye girebileceği ve görüş mesafesinin zayıflayacağı belirtildi. 

Yangınlardan çıkan dumanın yeniden ABD'ye ulaşma riski, hava kalitesi uyarılarına yol açtı.