Gündem

Hayali ev dolandırıcılığına dikkat!

Sahte ilanla dolandırıcılığı engellemek için alınan önlemler yarıda kaldı

12 Mayıs 2024 08:27

Sektör temsilcileri ve uzmanlar internet üzerinden yapılan satışlarda hayali ev dolandırıcılığına karşı uyarıyor.

Ticaret Bakanlığı’nca önemli bir adım atıldı. Kasım ayında devreye giren düzenlemeyle, bireysel satıcıların ya da emlak ofislerinin sitelere ilan girmeleri için kimlik bilgilerini e-Devlet üzerinden doğrulatması zorunlu oldu. Bu adımdan sonra beklenen ikinci aşama ise emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlamak için aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatmasıydı. Ancak ikinci aşama yarıda kaldı.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, önlemlerin bu haliyle yetersiz olduğunu belirterek, “İlan portallarında yetki belgesiz kaçak emlakçılar var. Geçmişte yetki belgesi zorunlu değilken sisteme üye olanlar, hâlâ faaliyette. Bu işletmelerin ilan portallarından çıkarılması gerekiyor “uyarısı yaptı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan da, “İkinci aşama dediğimiz yetki belgesi ve yetkilendirme belgesi doğrulama sistemi bir an önce devreye girmeli. Aksi takdirde tüketici mağdur olmaya devam edecek. Bugün aynı ev için birden fazla ilanın olduğunu, gerçek dışı bilgilerle satılık-kiralık ilanı girildiğini görüyoruz” dedi.

Akdoğan, “Piyasada yetki belgesi olmayan emlak ofisi, ya da yanında yasal olmayan yöntemlerle danışman çalıştıran ofisler var. Emlak piyasasında etkin denetim şart” diye konuştu.