Dünya

Eurovision'dan diskalifiye edilen Hollandalı sanatçı Joost Klein hakkındaki soruşturma tamamlandı; "tehdit"le suçlanabilir

Suçlamalarla ilgili karar önümüzdeki birkaç hafta içinde verilecek

14 Mayıs 2024 11:55

T24 Dış Haberler

İsveç polisi, büyük finale saatler kala yarışmadan diskalifiye edilen Hollandalı Eurovision yarışmacısı Joost Klein'ın yasadışı tehditlerde bulunmakla suçlanabileceğini söyledi.

26 yaşındaki favori yarışmacı, yapım ekibinden bir kadının İsveç polisine "sahne arkasında yaşandığı" iddia edilen bir olayla ilgili şikayette bulunmasının ardından, Eurovision'un 68 yıllık tarihinde görülmemiş bir şekilde Malmö'deki yarışmadan diskalifiye edilmişti. 

Polis sözcüsü Jimmy Modin, Guardian'a yaptığı açıklamada soruşturmanın sona erdiğini ve suçlamalarla ilgili kararın "önümüzdeki birkaç hafta içinde" verileceğini söyledi.

Davadan sorumlu polis memuru Emil Andersson İsveç yayın kuruluşu SVT'ye yaptığı açıklamada "Muhtemelen bir kovuşturma olacağını bekliyoruz" dedi. Andersson, tartışmanın daha ciddi bir suç içermemesi nedeniyle yaklaşık altı ila sekiz hafta süren bir süreç olan "hızlandırılmış kovuşturmanın" muhtemel olacağını söyledi.

Klein'ın ihraç edilmesinin ardından Hollandalı yayın kuruluşu Avrotros, karar karşısında "şoke olduğunu" ve Klein'ın bir kadın kameramana yönelik "tehditkâr bir hareket" yaptığını ancak ona dokunmadığını ifade etti. Avrotros, "Yapılan anlaşmaya aykırı olarak Joost sahneden yeni indiği ve yeşil odaya koşmak zorunda kaldığı sırada filme alındı. O anda Joost defalarca filme alınmak istemediğini belirtmiştir. Buna saygı gösterilmedi" ifadelerini kullandı. 

Yayıncı kuruluş, Eurovision'u düzenleyen Avrupa Yayın Birliği'ne (EBU) "çeşitli çözümler" sunduğunu ancak Klein'ın yine de ihraç edildiğini iddia etti.