Sağlık

Erkeklerde düşük testosteron, erken ölüm riskini artırıyor

16 Mayıs 2024 09:34

T24 Dış Haberler

Yeni bir çalışma, düşük testosteron seviyelerine sahip erkeklerin kalp hastalığından ölme riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. 

Batı Avustralya Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaşları ortalama 40'lı yaşların sonlarından 70'li yaşların ortalarına kadar değişen 24 bin 109 erkeğin verilerini takip eden çalışmaları inceledi. Hormon düzeyi düşük olanlarda yorgunluk, bilinç bulanıklığı, ruh halindeki değişiklikler ve libidoda bozulma gibi belirtiler görüldü. 

Testosteron seviyeleri yaşla birlikte azalarak 30 yaşından itibaren her yıl düşmeye başlar. Hastalıklar da dahil olmak üzere bir dizi başka faktör de testosteronun azalmasına neden olabilir. 

Sheffield Hallam Üniversitesi'nde biyokimya alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Daniel Kelly şunları söyledi: "Testosteron hastalık nedeniyle azalır, dolayısıyla ölüm ihtimalinin artmasına neden olan altta yatan bir hastalığın işareti olabilir. Bu özellikle obezitenin de aralarında bulunduğu uzun süreli inflamasyona sahip hastalıklar için geçerlidir. Düşük testosteron bir hastalığın göstergesi olabilirken, aynı zamanda gelecekteki hastalıkların ve muhtemelen ölümün gelişimine de katkıda bulunan bir faktördür."