Politika

Kobani kararının ardından Hatimoğulları'ndan "yumuşama" açıklaması: Böyle normalleşme olamaz

"HDP'yi zayıflatamadılar ve böyle bir kumpas davası senaryosu yazdılar"

16 Mayıs 2024 20:01

T24 Haber Merkezi

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında, 83'üncü duruşmada karar verildi. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş'a toplam 42 yıl, Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Kararın açıklanmasının ardından DEM Parti Eş Genel Başkanlarından Tülay Hatimoğulları, İlke TV yayınında konuştu. Hatimoğulları, "Siyaseten yenemedikleri HDP'ye karşı açılmış bir dava. HDP'yi zayıflatamadılar ve böyle bir kumpas davası senaryosu yazdılar. Verilenler cezalar değerlendirildiğinde, ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyordu, evet bu olmadı ama sevgili Demirtaş'a, Yüksekdağ'a verilen cezaların toplamına baktığımızda ağırlaştırılmış müebbetten daha ağır cezalar verildi. Kamuoyu tepkisi çekmemek için ağırlaştırılmış vermeyip benzerini vermiş oldular" ifadelerini kullandı.

AKP'nin seçim sonrası normalleşme mesajını da yorumlayan Hatimoğulları, "Bugün verilen cezalar, askeri cunta yönetimi dönemindeki mahkemelere rahmet okutacak nitelikte. Kobani davasında yargılanan insanlara müebbetten de öte cezalar verip sonra diyeceksiniz ki biz normalleşiyoruz. Böyle bir normalleşme olamaz" dedi.

TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! | Kışanak ve Tuncel'e tahliye, Tan ve Bilgen’e beraat

TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı

Hatimoğullarının açıklamalarından satır başları şöyle:

"Siyaseten yenemedikleri HDP'ye karşı açılmış bir dava. HDP'yi zayıflatamadılar ve böyle bir kumpas davası senaryosu yazdılar. Bu davada alınacak karar Türkiye'deki demokrasiyle ilgili alınmış bir karar olacaktır dedik. Bugün gerçekten yargının bu imza attığı karar tam anlamıyla bir hukuk cinayeti. Bunu kabul etmek mümkün değil.

"Ağırlaştırılmış müebbetten daha ağır cezalar verildi"

Başından beri Kobani sürecinde yapılan demokratik eylemler ve direnişte yaşamını kaybedenlerin yakınları dahi konuştu tanık olarak. Getirdikleri tanıkların çok önemli bir bölümünden biz başkanımızdan şikayetçi değiliz diyenler çıktı. Verilenler cezalar değerlendirildiğinde, ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyordu, evet bu olmadı ama sevgili Demirtaş'a, Yüksekdağ'a verilen cezaların toplamına baktığımızda ağırlaştırılmış müebbetten daha ağır cezalar verildi. Kamuoyu tepkisi çekmemek için ağırlaştırılmış müebbet vermeyip benzerini vermiş oldular.

"2015 seçimlerinde gerilemeye başlayan AKP ve ortaklarının kurduğu bir kumpas"

Kobani kumpas davası 2015 seçimlerinde gerilemeye başlayan AKP ve ortaklarının kurduğu bir kumpastır. HDP ve bileşenlerine, destekçilerine, Kürt siyasetçilere, aydınlara, demokratlara, kadınlara dönük kurulmuş bir kumpastır. 2015'ten itibaren sürekli gerileme yaşayan AKP -ki son seçimde de bir yenilgi de aldı AKP ittifakıyla birlikte. Bunun adeta intikamını almak için bu senaryoyu yazdılar. Dünyanın neresine giderseniz gidin 3 satırlık bir tweetten böyle bir davanın gidebildiği başka bir yer yoktur. 

"Suriye savaşında iktidar, IŞİD ve yandaşlarından taraf oldu"

Suriye savaşında iktidar IŞİD ve yandaşlarından taraf olmuştur. Bunun bilgisi de belgesi de var. Birçok gazeteci bundan yargılanıyor. Barış, Can bundan yargılanıyor. Bu ilişki biçimi herkesçe biliniyordu. IŞİD'in Ankara'nın göbeğinde bile örgütlenip burada hücre evleri olduğunu bilmeyen kimse kalmamıştır. 

"3 satırlık bir tweetten yüzlerce klasörlük bir iddianame oluşturdular"

IŞİD'in yenilebileceğini, en güçlü direnişi biz Kobani'de gördük. IŞİD'in yenilebileceği tüm dünyaya mesaj olarak verildi. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında Kobani direnişi takdirle karşılandı. O zamanlarda IŞİD'e karşı yürütülmüş olan bu mücadeleye Türkiye Demokrasi Güçleri olarak destek olmak istedik. Bu tweetin başka bir amacı yoktur. Tweetin kendisi de bunu ortaya koymaktadır. AİHM kararlarını da uygulamadılar. 3 satırlık bir tweetten yüzlerce klasörlük bir iddianame oluşturdular.

"HDP'ye bir bedel ödetme çalışması"

Esasen HDP siyasetinden dolayı kaybettikleri için HDP'ye bir bedel ödetme çalışmasıydı bu. Bu karar, Saray, AKP, MHP bürolarında yazılmıştır. Bu karar bizim nazarımızda yok hükmündedir. Bu karar Türkiye'nin kendi yasalarına karşı alınmış bir karardır.

"Arkadaşlarımızın tahliye edilmesi için var gücümüzle çalışacağız"

AİHM, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın şahsında bu davanın bir siyasi dava olduğunu, asla bir hukuk davası olmadığını söylemiştir. Türkiye, AİHM'in kararlarını uygulamalı. Yargılanan arkadaşlarımızın çok uzun zamandır serbest bırakılması gerekiyordu. Toplamda yüzlerce yıllık cezalarına çarptırıldılar. Bundan sonra bütün gücümüz ve olanaklarımızla demokratik mücadelemizi büyüteceğiz, boyun eğmeyeceğiz.  Bu karar nihai bir karar değil. Üst mahkemeleri de var bu sürecin. arkadaşlarımızın tahliye edilmesi için var gücümüzle çalışacağız. 

"Böylesi bir karar çıkacağını tahmin ediyorduk"

Bir yenilgi sürecinden sonra evet bir yumuşamadan bahsettiler. Kobani kumpas davası, Gezi davası ve Can Atlay'ın serbest bırakılması, Türkiye'de demokratikleşme olacak mının bir göstergesi olacaktı. Ancak gelişmelere baktığımızda; Kavala'nın davasına bakan heyetin değiştiğini, oy birliğiyle kararın verildiğini gördük. Bu bize bir sinyal verdi. Biz böylesi bir karar çıkacağını tahmin ediyorduk. Niyetleri ceza vermek. Burada bir normalleşmeden, demokratik bir anayasa yapım sürecinden bahsetmek mümkün değil.

"Böyle normalleşme olamaz"

Bugün verilen cezalar, askeri cunta yönetimi dönemindeki mahkemelere rahmet okutacak nitelikte. Kobani davasında yargılanan insanlara müebbetten de öte cezalar verip sonra diyeceksiniz ki biz normalleşiyoruz. Böyle bir normalleşme olamaz. Bugün dost kurumlarımız çok güzel ifade etti; normalleşme evet ama Kürtlere, solculara, sosyalistlere kadar. Böyle normalleşme olamaz. Biz bu ülkenin eşit yurttaşıyız. Bugün iktidar bir kez daha keskin bir yol ayrımı yapmıştır. Demiştir ki otoriter, baskı rejimine devam edeceğim, ben baskı ve zor aygıtlarıyla bu ülkeyi yönetip muhalefeti ezmeye çalışacağım. 

Bugün seçim sonuçlarına baktığımızda iktidarın halkı, yurttaşı, seçmeni dinlemediğini görüyoruz. Bugün yapılan şey tam anlamıyla DEM Parti, Kürt halkı ortak yaşam konusunda ısrarcıdır. 

Yeni anayasa tartışması

Şunu söylemeliyim, Türkiye'nin elbette demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. Demokratik anayasa talebinde en çok bulunan, bunun acısını en çok çeken, bedel ödeyen partiyiz. Sadece fikir, ifade özgürlüğü kapsamında alınacak konulardan sevgili Demirtaş 43,5, Yüksekdağ 30 küsur sene, birçok arkadaşımız 20, 25 sene... o kadar kolay verildi ki bu cezalar... 

Numan Kurtulmuş bizi ziyaret ettiğinde kamuoyuna dönük açıklamalarımızda şunu da çok net ifade ettik; yol temizliğine ihtiyaç olduğunu söyledik. En çok da biz istiyoruz. Bununla ilgili en geniş yelpazedeki dinamiklerle, yapılarla görüşen siyasi partiyiz. 12 Eylül askeri cunta anayasası -ki o bile uygulanmıyor- bugün verilen karar mevcut anayasaya aykırı bir karardır.

"Yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrılmadığı yerde demokratik bir anayasadan bahsetmek mümkün değil"

Bu yol temizliğinden peki biz ne kastettik? Birincisi yargı... Yargının özgür olmadığı bir ülkede demokratik anayasadan bahsetmek mümkün değil. Yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrılmadığı yerde demokratik bir anayasadan bahsetmek mümkün değildir. Şimdi sözde var ama özde yok. Bugünkü davanın AKP ve MHP bürolarında yazıldığını söyleyerek yargının iktidara bağlı bir koltuk değneği olarak çalıştığını bu davada gördük.

"Bahçeli ne kapatılmayacak onun bir listesini yayınlasın"

Bahçeli mümkünse ne kapatılmayacak onun bir listesini yayınlasın da biz bilelim neyin kapatılmaması gerektiğini, ona göre her şey kapatılmalı. Ona göre AYM de kapatılmalı, yargıya da gerek yok. Türkiye'ye öyle bir tablo çiziyor ki... Karara da mümkünse kendi genel merkezinde ya da evinde karar vermek istiyor, herkesin kaderini kendi çizmek istiyor. 

"Bugün Susurluk sürecinde yaşadığımızın çok daha derinini yaşıyoruz"

Gerek yargıda gerek Emniyet teşkilatında bir krizin olduğunu biz de izliyor ve görüyoruz. Gerçekten burada derin bir gerginlik ve çatışma olduğu çok belli. Bu çatışmayı biz Susurluk'ta görmüştük. Susurluk Türkiye tarihindeki en büyük kara lekedir. Susurluk, devlet-mafya-çete ilişkisinin ayyuka çıktığı dönemdi Susurluk çetesi. Toplumda çok ciddi bir temiz toplum algısı oluştu. Bu kirliliğe karşı toplumda güçlü bir refleks oluşmuştu. Şimdi bir benzerini yaşıyoruz. Emniyetteki değişikliklerden tutalım da birbirlerine operasyonel yaklaşım... Devlet ve mafya, çete ilişkilerinin açığa çıktığı ve bunun siyasi ayağının olduğu çok net görülmektedir. Bugün Susurluk sürecinde yaşadığımızın çok daha derinini yaşıyoruz. Uyuşturucu şebekeleri ve çetelerinin devlet ve siyaset içinde konumlanmasının yarattığı çatışma ve tartışmalar var. 

"Yol temizliği bir yana, yol tıkanıyor"

Biz anayasa için yol temizliği yapılırsa oturulur, konuşulur demiştik. Fakat yol temizliği bir yana, yol tıkanıyor. Tıkanmışın olan yolun önüne daha büyük kayalar diziliyor. Bugün Kobani kumpas davasında verilen cezalar, bu yolu tıkayan çok büyük kayalara dönüşmüştür. Bugün biz IŞİD'in yanındayız mesajı verilmiştir. Demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin önünü kapatan, IŞİD ve uzantıları gibi insnalık ve kadın düşmanı anlayışa hizmet eden bir karardır. Böylece Türkiye'de bir demokratikleşmeden bahsetmek mümkün olmaz.

Elbette bu cezaların verilmesi bizi üzmüştür ama bizim moralimiz çok yüksek.

TIKLAYIN - 30 soruda Kobani davası: Karar aşamasındaki davada kim, neyle suçlandı, neler yaşandı?

İddianame 2021'de kabul edildi

Kobani Davası'nda, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından birçok ilde yapılan protesto ve eylemler nedeniyle, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi yargılanıyor. Söz konusu 108 kişi, ''devletin bütünlüğünü bozma''  başta olmak üzere pek çok suçla yargılanıyor. Davanın iddianamesi, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi.

38'er kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

Davada yargılananlar hakkında 29 ayrı suçlamayla 38'er kez ''ağırlaştırılmış müebbet hapis'' cezası isteniyor. Demirtaş, 25 Aralık 2023 tarihinde yaptığı ilk savunmasında ''Hakkımda somut tek bir delil yok, bu bir siyasi intikam davasıdır, hukuken tutuklanmadık, hepimiz siyasi rehineleriz'' diye konuşmuştu.

Türkiye'nin farklı şehirlerinde 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan olaylarda eylemcilerle kolluk kuvvetleri arasında çatışmalar çıkmış ve resmi kaynaklara göre 37 kişi hayatını kaybetmiş, 326'sı kolluk kuvveti olmak üzere toplamda 761 kişi de yaralanmıştı.