Dünya

Bilim insanlarından olası salgınlarla ilgili yeni buluş; henüz keşfedilmeyen virüsleri de öldürüyor

07 Mayıs 2024 11:10

T24 Dış Haberler

Bilim insanları, henüz varlığından haberimiz olmayanlar da dahil olmak üzere çok sayıda koronavirüs ve benzeri virüse karşı korunmaya yardımcı olacak bir aşı geliştirmek üzere olduklarını duyurdu. 

Kaliforniya'daki Oxford, Cambridge ve Caltech üniversitelerinden uzmanlar tarafından oluşturulan proje, bir sonraki potansiyel pandemiye neden olan patojenin tehdit haline gelmesinden önce "proaktif olarak" bir aşı geliştirmeyi amaçlıyor.  

Şimdiye kadar yalnızca fareler üzerinde test edilen deneysel aşı, bağışıklık sistemini, aralarında Covid, SARS ve MERS'in de bulunduğu bir virüs ailesi olan birçok farklı koronavirüsün parçalarını tanıyacak şekilde eğiterek çalışıyor. 

Mevcut aşılar, bağışıklık sistemini kızamık aşısı gibi tek bir spesifik virüs türünü hedef alacak şekilde eğiterek çalışıyor. Ancak yeni aşı, çeşitli virüs türlerini hedef alabilecek.

Yeni aşı, insanların tek bir dozda, teoride şu anda bilinmeyenler de dahil olmak üzere birden fazla koronavirüs türünden korunmaya olanak tanıyacak. 

İğne, "dörtlü nano kafes" adı verilen küçük bir protein topu kullanılarak çalışıyor. Bilim insanları, vücutta bağışıklık tepkisini tetikleyen ve vücudun patojenlerle savaşmasını sağlayan maddeler olan antijenleri bağlamak için "protein süper yapıştırıcısı" adını verdikleri bir maddeden yararlandılar.

Ortaya çıkan aşı, bağışıklık sisteminin 8 koronavirüsün parçalarını tanımasını sağladı. 

Cambridge Üniversitesi Farmakoloji Bölümü Farmakoloji Yüksek Lisans Araştırmacısı ve raporun ilk yazarı Rory Hills şunları söyledi: "Odak noktamız bizi bir sonraki koronavirüs pandemisine karşı koruyacak bir aşı oluşturmak ve bunu daha önce hazır hale getirmek. Henüz bilmediğimiz korona virüsler de dahil olmak üzere çok çeşitli farklı koronavirüslere karşı koruma sağlayan bir aşı oluşturduk"

Araştırmanın kıdemli yazarlarından Profesör Mark Howarth, sonuçların yeni aşıların Covid salgınının en karanlık günlerinde oluşturulanlardan daha hızlı üretilmesi için bir basamak olabileceğini söylerken, "Bilim insanları son salgın sırasında hızlı bir şekilde son derece etkili bir Covid aşısı üretmek için harika bir iş çıkardılar, ancak dünya hâlâ çok sayıda ölümün olduğu büyük bir krizle karşı karşıyaydı. Gelecekte bundan daha iyisini nasıl yapabileceğimizi bulmamız gerekiyor ve bunun güçlü bir bileşeni de aşıları önceden üretmeye başlamaktır" ifadelerini kullandı. 

Bilim insanları, yeni aşılarının klinik denemelerine 2025'in başlarında başlamayı umduklarını açıkladı.