Dünya

Azerbaycan ve Fransa arasında 'Yeni Kaledonya' gerilimi: "Paris, Bakü'yü suçlayacağına protestolara sebep olan başarısız politikalarına baksın"

16 Mayıs 2024 15:22

T24 Dış Haberler

Fransa, Güney Pasifik'te bulunan denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya'da meydana gelen protestolarda Azerbaycan'ın parmağı olduğunu iddia etti. Bakü, iddiaları sert ifadelerle yalanladı. 

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, çarşamba günü France 2 TV'ye protestolarla ilgili yaptığı açıklamalarda "Azerbaycan, Çin ve Rusya'nın Yeni Kaledonya'ya müdahale edip etmediği" sorulduğunda, "Bu bir fantezi değil, gerçek böyle" dedi. 

Darmanin, "Üzülerek söylüyorum ki bazı Kaledonyalı bağımsızlık yanlısı liderler Azerbaycan'la anlaşma yaptı. Bu su götürmez" diye konuştu. 

Azerbaycan, Darmanin'in açıklamalarına sert tepki gösterdi. 

Azerbaycan'la Kaledonya'nın bağımsızlık yanlısı liderleri arasında bir bağlantı olmadığını ifade eden Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın iddialarını reddetti. 

Açıklamaları kınayan Bakü, şöyle devam etti:

"Fransa İçişleri Bakanı'nın, ülkesinin yerel halklara karşı işlediği insanlık suçlarının tarihini ve uzun yıllar boyunca uyguladığı sömürge politikasının bir parçası olarak milyonlarca masum insanın acımasızca katledildiğini hatırlaması daha uygun olacaktır.

Dahası, Fransa İçişleri Bakanı Azerbaycan'ı Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık yanlısı protestoları desteklediği iddiasıyla suçlamak yerine, ülkesinin bu tür protestolara yol açan denizaşırı topraklara yönelik başarısız politikasına odaklanmalıdır.

Fransa'yı bir kez daha ülkemize yönelik asılsız iddialarına son vermeye çağırıyoruz." 

Yeni Kaledonya'da ne oluyor?

Yeni Kaledonya'da protestolar, pazartesi günü adada 10 seneden uzun süredir yaşayan Fransızların oy kullanabilmesini öngören yasa tasarısının Paris'te sunulmasıyla başladı. Fransa parlamentosu değişiklikleri çarşamba sabahı kabul etti. 

Çarşamba günü bir kriz toplantısı düzenleyen Fransa Başbakanı Gabriel Attal, olayları bastırmak için TikTok'a yasak ve belli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulatacaklarını açıkladı. TikTok yasağı, Fransa'nın Yeni Kaledonya'nın dış dünyayla bağlantısını kesmeye çalıştığı eleştirilerine sebep oldu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bölgede olağanüstü hal ilan ederek, şiddete sert karşılık verileceğini belirtti. 

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, olaylarda 100 kadar polis ve jandarma da bulunan yüzlerce insanın yaralandığını, dükkanların yağmalandığını, kamu binalarının kundaklandığını söyledi. 

Olaylarda aralarında bir polis memuru da bulunan en az dört kişi hayatını kaybetti.