Dünya

Afganistan'da ani sel baskınları en az 300 kişiyi öldürdü; OHAL ilan edilen bölgelerde binlerce ev yıkıldı

Dışişleri Bakanlığı bir taziye mesajı yayımladı

12 Mayıs 2024 07:32

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Afganistan'da çeşitli bölgelerde meydana gelen ani seller sonrasında 300'den fazla insanın hayatını kaybettiğini bildirdi. Yetkililer, olağanüstü hal ilan etti ve kurtarma çalışmaları başlattı. 

Cuma günü meydana gelen sağanak yağmurlar, nehirlerin taşmasına sebep oldu. Sel suyu köyleri ve tarım alanlarını vurdu. İnsani yardım yetkilileri, ortada "ciddi bir insani acil durum olduğunu" belirtti. 

Yetkililer ve yardım kuruluşları, cumartesi günü enkazlarda ve hasarlı yapılarda kurtarma çalışmaları yürüttü. Bazı bölgelere erişim sağlanamadığı belirtildi. 

Sellerden en çok etkilenen bölgelerden birinin Bağlan'ın kuzeyi olduğu belirtildi. Dünya Gıda Programı'na göre sadece burada 311 kişi hayatını kaybederken 2 bin 11 ev yıkıldı ve 2 bin 800 ev hasar gördü. 

Öte yandan, ölü sayıları konusunda BM içinde ve hükümette anlaşmazlıklar olduğu görüldü. BM Uluslararası Göç Örgütü, Bağlan'daki ölü sayısını 218 olarak açıklarken İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, AFP'ye yaptığı açıklamada bölgede 131 ölü olduğunu belirtti. 

Sözcü Abdülmetin Kani, "Hala çok sayıda insan kayıp" dedi. Kani, Tahar'da 20 ve Bedahşan'da iki kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 

Taliban hükümetinin sözcüsü Zebihullah Mücahid, "Yüzlerce vatandaşımız bu vahim seller karşısında hayatını kaybetti" dedi. Mücahid, selin yerleşim yerlerinde yaygın hasara sebep olduğunu ve ortada ciddi bir finansal hasar bulunduğunu ifade etti. 

Dışişleri'nden taziye açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'da meydana gelen sel felaketi hakkında bir taziye açıklaması yayımladı. 

"Afganistan'da meydana gelen sel felaketinden ötürü yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyuyoruz" denilen açıklamada, "Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor; dost ve kardeş Afganistan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" ifadeleri kullanıldı.