Dünya

ABD'nin inşa ettiği yüzer iskele üzerinden Gazze'ye yardım ulaşmaya başladı ancak kara geçişlerinin yerini tutmuyor

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAid) Başkanı Samantha Power, "İskele, Gazze'ye açılan ve her birinin azami kapasite ve verimlilikle çalışması gereken kara geçişlerinin yerini tutmuyor ya da onların yerine geçmiyor" dedi

18 Mayıs 2024 08:00

T24 Dış Haberler

ABD'nin geçtiğimiz günlerde Gazze Şeridi'nde yapımını tamamladığı yüzer iskele üzerinden insanî yardımlar ulaşmaya başladı. Ancak ABD yardım şefi, yeni deniz koridorunun kara geçişlerinin yerini tutamayacağını söyledi; Gazze'ye gıda ve yakıt sevkiyatının "tehlikeli derecede düşük seviyelere" gerilediği uyarısında bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby dün yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Güney Kıbrıs'a gemiyle gönderilen gıda maddeleri de dahil olmak üzere kamyonlar dolusu insani yardımın Gazze sahiline indirildiğini ve Birleşmiş Milletler'in (BM) kontrolüne teslim edildiğini doğruladı.

Kirby, "Umarım burada işimiz bittiğinde, bu malzemelerin bir kısmı gerçekten de bazı aç insanların ağzına girmiş olacak" dedi. 

Ancak Associated Press, ismi açıklanmayan bir BM yetkilisinin Cuma öğleden sonra itibariyle sevkiyatın dağıtımına başlanmadığını söylediğini aktardı.

Kara geçişlerinin yerini tutmuyor

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAid) Başkanı Samantha Power, ABD'nin "Gazze'nin en savunmasız binlerce çocuk ve yetişkini desteklemek için besin açısından zengin gıda ve barınak için plastik örtü, temiz su tutmak için bidonlar ve hijyen kitleri gibi kritik malzemeler de dahil olmak üzere metrik tonlarca hayat kurtaran yardımı" ulaştırmak için deniz yolunu kullanacağını söyledi.

USAid Başkanı Power, şöyle devam etti: 

"Bugün açılan iskele, Gazze'ye açılan ve her birinin azami kapasite ve verimlilikle çalışması gereken kara geçişlerinin yerini tutmuyor ya da onların yerine geçmiyor. Bir geçişin açık olmadığı, kamyonların hareket etmediği ya da yardımların güvenli bir şekilde dağıtılamadığı her an, bu çatışmanın korkunç insani maliyetini arttırmaktadır.

Geçtiğimiz iki hafta içinde Gazze'ye giren gıda ve yakıt tehlikeli derecede düşük seviyelere geriledi - günde ancak 100 kamyon yardım Gazze'ye giriyor, bu da kıtlık tehdidini ortadan kaldırmak için her gün ihtiyaç duyulan 600 kamyondan çok daha az"

İsrail'in güneydeki Refah kenti çevresindeki askeri operasyonları, Mısır'dan geçiş noktasının kapatılmasına ve Kerem Şalom'daki bir başka güney kapısından yapılan kara sevkiyatının neredeyse tamamının kesilmesine yol açtı. Bu arada, Erez'deki kuzey geçişine giden kamyonlar son günlerde İsrailli aşırılık yanlıları tarafından pusuya düşürülüp yağmalanırken, polis konvoyları korumak için çok az girişimde bulundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) henüz Refah'ın merkezine bir saldırı düzenlememiş olsa da BM Cuma günü yaptığı açıklamada yaklaşık 640 bin kişinin kentten göç ettiğini ve bunların çoğunun kuzeye, koşulların "korkunç" olduğunu söylediği Deyr el-Balah'a gittiğini belirtti.

Yüzer iskeleden yardımlar nasıl ulaşıyor?

Deniz yolu, yardım sevkiyatlarının Kıbrıs'ın Larnaka limanında İsrail tarafından denetlenmesini, ardından büyük gemilerle Gazze sahilinden birkaç kilometre açıktaki yüzer iskeleye taşınmasını içeriyor.

Burada yardım paletleri daha küçük gemilerle sığ kıyı sularına götürülen kamyonlara yükleniyor; daha sonra kamyonlar 500 metrelik yüzer bir geçitten geçerek kumun içine kazılmış bir depolama alanına ulaşıyor.

Gazze'ye her gün 90 kamyon dolusu uluslararası yardım girmesi ve sonunda günde 150 kamyon dolusuna ulaşması hedefleniyor.