Kaçırma korkusu olanlar dikkat: FOMO nedir?

Sosyal medyada geçirilen zamanda başkalarının bu zamanı nasıl değerlendirdiğini görmek çok kolay. İnsanların yaptıklarını görürken ekran karşısında birçok şey kaçırıyor gibi hissetmek de mümkün. Tıp dünyasına göre bunun bir adı var: FOMO.

07 Mayıs 2024 14:27

119

Kaçırma korkusu olanlar dikkat: FOMO nedir?

219

Ortalama bir insan günde 147 dakikasını sosyal medyada geçiriyor. Bazıları için sosyal medya üzerinden çevredeki kişilerin sürekli olarak başka işlerle meşgul olduğunu görmek FOMO deneyimine veya kaçırma korkusuna yol açabilir. FOMO teşhis edilebilir bir psikolojik durum olmasa da bu fenomen hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı doğrudan etkileyebilir.

319

Habertük’ün aktardığı habere göre, işte, “FOMO” adlı fobi hakkında detaylar…

419

Suçlu sosyal medya mı? | Sosyal medya FOMO'nun büyük bir nedeni olsa da tek suçlusu kesinlikle bu değil. Uyum sağlama ve ait olma isteği internetten çok daha eskiye dayanıyor. Düzenli olarak FOMO yaşayan kişiler bunu arkadaş ortamlarında, okulda ve iş hayatlarında da yaşayabiliyor.

519

Bir şeyleri kaçırma korkusu (FOMO) nedir? | Dünya Klinik Vakalar Dergisi'ne göre "kaçırma korkusu" terimi 2004 yılında ilgi görmeye başladı. Bu, insanların arkadaşlıklarını ve yaptıklarını durum güncellemeleri ve fotoğraflar aracılığıyla kamuya açık bir şekilde sergileyebildikleri ilk büyük çevrimiçi alanlardan biri olan Facebook'un hizmete girdiği yıldı.

619

“Psikologlar FOMO terimini 2000'li yılların başında sosyal ağ sitelerinin kullanımıyla ilişkili bir olguyu tanımlamak için kullanmaya başladılar. Yıllar geçtikçe sosyal medyadaki varlığımız arttıkça daha fazla ilgi görmeye başladı” diyor.

719

Priority Wellness Group'un kurucusu ve Harvard'da psikoloji eğitmeni olan Ph.D. Natalie Christine Dattilo "FOMO, hem kaygıyı tetikleyen bir şeyleri kaçırma algısını hem de sosyal bağlantıları sürdürmek için siteleri kontrol etmek ve yenilemek gibi zorlayıcı davranışları içeriyor" diyor. “Sosyal medyadan çok önce var olan sosyal dışlanma veya dışlanma korkusuyla yakından ilgili.”

819

FOMO'nun tarihi | FOMO, sözlüğümüze sosyal medyanın ortaya çıkışı sırasında girmiş olabilir, ancak sosyal psikolog ve Oklahoma Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nde doçent olan Ph.D. Erin Vogel, bir şeyleri kaçırma duygusunun çok daha uzun süredir var olduğunu vurguluyor. "İnsanlar sanki bir gruba aitmişiz gibi dahil olduğumuzu hissetmek istiyor" diyor.

919

Dr. Vogel, psikologların FOMO'yu incelediği bir diğer yöntemin de "aidiyet" duygusunun özsaygımızı nasıl etkileyebileceğine odaklanmak olduğunu söyledi. “Bir topluluğun parçası olduğumuzu ve başkalarının bizi onayladığını hissettiğimizde kendimizi daha iyi hissederiz. Toplumun onayını alamadığımız zaman kendimiz hakkında daha kötü hissediyoruz” diyor.

1019

FOMO'nun belirtileri | FOMO şu anda teşhis edilebilir bir durum olmasa da Teknolojik Tahmin ve Sosyal Değişim'deki 2021 raporuna göre spesifik semptomlara sahip olabilir. Bu semptomlardan bazıları şunlardır: Başkalarının ne yaptığını görmek için takıntılı bir şekilde sosyal medyayı kontrol etmek, kendi hayatını başkalarının sosyal medyada yaptıklarıyla karşılaştırırken olumsuz duygular yaşamak, sosyal medya yüzünden zihinsel olarak yorgun hissetmek.

1119

Oklahoma Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nde doçent ve sosyal psikolog olan Erin Vogel'e göre FOMO'nun diğer semptomları şunları içerebilir: Aşırı planlama, her zaman her yerde olmaya çalışmak, başkalarından çekinmek, fiziksel olarak yorgun hissetmek, üzgün, endişeli veya depresif hissetmek, konsantrasyon zorluğu, uyumakta zorluk çekmek.

1219

FOMO'ya ne sebep olur? | “FOMO’ya neden olan tek şey sosyal medya değil. Örneğin, katılmak istemediğiniz bir hafta sonu partisine davet alabilirsiniz, ancak yine de gidersiniz çünkü arkadaşlarınız Pazartesi günü bu konuda konuştuğunda dışlanmış hissetmek istemezsiniz. Sosyal medya FOMO'yu kolaylaştırıyor, ancak insanlar bunu zaten deneyimliyordu." diye açıklıyor Dr. Vogel.

1319

Birinin kendisini dışlanmış hissetmesine neden olan herhangi bir şey FOMO'nun nedeni olabilir, daha yaygın nedenlerden bazıları şunlardır: Başkalarının güldüğü dahili bir şakayı anlamamak, bir takıma seçilmemek, bir etkinliğe davet edilmemek, beğendiğiniz bir mağazadaki indirim gibi iyi bir fırsatı kaçırmak.

1419

FOMO'nun psikolojisi | Aidiyet duygusu temel bir insani ihtiyaçtır. Bağlılık hissi sağlığımızı nasıl bu kadar önemli bir şekilde etkileyebilir? Araştırmacılar bunun, başkalarıyla bağ kurmanın daha az stresli hissetmeye yol açması nedeniyle olduğunu, bunun da hem sinir sistemini hem de bağışıklık sistemini desteklediğini söylüyor.

1519

Tam tersine, Dr. Dattilo, FOMO hissinin beyni diğer anksiyete durumlarına benzer şekilde "savaş ya da kaç" tepkisini aktive ederek etkilediğini söylüyor. “Beyin bu durumda bir tehdidi, sosyal bir tehdidi algılıyor ve bizi yüksek alarma geçiriyor. Sinir sistemimiz tedirgin oluyor ve sonra rahatsız oluyoruz ve rahatlamak için motive oluyoruz.” diye devam ediyor.

1619

Bu rahatlama ihtiyacı çoğu zaman insanları doğrudan en sevdikleri sosyal medya uygulamalarına yönlendiriyor. Dr. Dattilo, "Maalesef bu şekilde rahatlama arayarak, yalnızca onu tetikleyen kaygıyı sürdürüyoruz, hatta güçlendiriyoruz" diyor.

1719

FOMO'dan en çok kim etkileniyor? | Gerçek bir yaş aralığı söz konusu olduğunda gençler ve gençlerin FOMO yaşama riski daha fazladır. Dr. Dattilo, "Gençler, internette geçirilen sürenin artmasıyla birlikte sosyal onay ve ait olma konusunda artan hassasiyet ve ihtiyaç nedeniyle çok daha fazla risk altında" diyor.

1819

Ancak FOMO'yu deneyimleyebilecek olanlar yalnızca gençler değildir. Fırsatları kaçırma korkusu çoğu zaman sosyal medyayla bağlantılı olduğundan Dr. Vogel, hevesli bir sosyal medya kullanıcısının, sosyal medyayı çok fazla kullanmayan kişilere göre FOMO yaşama riskinin daha fazla olduğunu açıklıyor.

1919

Dr. Dattilo, sosyal kaygıyla yaşayan bireylerin de risk altında olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni, sosyal durumlardan kaçınma olasılıklarının daha yüksek olması ve bağlantı kurmak ve yalnızlık duygularını azaltmak için sosyal medyaya daha fazla güvenmeleri olduğunu açıklıyor.