Hem dekoratif hem şifa: Evde aloe vera yetiştirme yöntemleri

Tropik bölgelere özgü olan aloe vera, eşitli iklimlerde sıklıkla ev bitkisi olarak yetiştirebiliyor. Küçük bir çabayla, evlerdeki aloe vera bitkilerinin uzun süre yaşamasını ve büyümesi sağlanabilir.

07 Mayıs 2024 15:49

112

Hem dekoratif hem şifa: Evde aloe vera yetiştirme yöntemleri

212

Aloe vera bitkisi, hem dekoratif hem de şifa kaynağı olarak evlerde sıkça tercih edilen bir bitkidir. Evde aloe vera bitkisi yetiştirmek hem keyifli bir uğraş olabilir hem de doğal şifalı özelliklerinden maksimum fayda sağlayabilir. Habertürk’ün aktardığı habere göre, işte evde aloe vera yetiştirmek için 10 yöntem:

312

1. Temel bakım sağlama | Bitkiyi güneşli bir yere koyun. Evinizdeki güneşli bir mutfak penceresi ya da güneşli başka bir yer aloe vera bitkisi için mükemmeldir. Ayrıca aloe vera doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda açar.

412

2. Tedbirli sulama | Aloe bitkileri fazla suya ihtiyaç duymazlar. Yüzeyin en az 5 cm altında olacak şekilde toprak kuruyana bekleyerek sulayın. Süzgeç deliklerinden su geldiğinde bırakın. Eğer bitkinizi yeni bir saksıya alıyorsanız sulamadan önce biraz bekleyin. Suyu almadan önce köklere ve toprağa alışmasına zaman tanıyın.

512

3. Büyüme mevsimi boyunca gübreleyin | Nisan'dan Eylül'e kadar aloe kuvvetlice büyür. İsterseniz bu aylar boyunca iki kez biraz gübre vererek yardımcı olabilirsiniz. Kış boyunca gübreleme yapmanıza gerek yok.

612

4. Böceklere dikkat edin | Unlu bitler gibi aloe bitkisinin hayranı olan birkaç haşere türü vardır. Bu böcekler düz ve kahverengi ya da bronzdur ve aloe bitkilerinden bitki özü emmeyi severler. Onları önlemek için aloe bitkinizin üzerinde doğal, zehirsiz bir haşere ilacı kullanabilirsiniz.

712

5. Saksıyı kontrol edin | Aloe bitkileri genelde onları ilk kez satın aldığınızda hafif ve küçük plastik saksıların içinde bulunur. Aloenin yıllarca dayanmasını sağlamak için saksısını daha fazla boş yeri olacağı daha büyük bir saksıyla değiştirmek iyi bir fikirdir. Eğer aloe zaten altta delikleri bulunan, sağlam bir toprak saksının içindeyse, saksısını değiştirmeniz şart değil.

812

6. Kaktüs karışımı kullanın | Diğer kaktüsler gibi aloe de kuru, kumlu toprağı tercih eder ve sürekli bol nemli toprağın içerisinde iyi büyümez. Kaktüsler veya sukulentler yani sularını depolayan ve köklerinin nemli olması yerine kuru olmasını tercih eden bitkiler için özellikle yapılmış bir karışım satın almak için bahçe ürünleri mağazasına başvurabilirsiniz.

912

7. Bitkinin kökünden daha büyük bir saksı seçin | Kök topu, aloe bitkisinin köklerinin ve tabanındaki toprağın karışımından oluşur. Aloe yayılmayı ve büyümeyi sever, bu yüzden bitkine bolca yer veren büyük bir saksı seçmelisiniz. Süzgeç delikleri olan kil bir saksı ve suyu tutmak amacıyla altına yerleştirmek için bir tabla alabilirsiniz. Ayrıca, saksının suyun içinde kalmamasını sağlayın çünkü suyun süzülebilmesi gerekecek.

1012

8. Bitkiyi tam ortalayacak şekilde ekin | Saksıyı kısmen toprakla doldurun, sonra aloenin kök topunu tam ortaya olacak şekilde koyun. Yaprakların tabanına gelene kadar kök topunun etrafına daha fazla toprak yerleştirin. Aloe bitkisini yerinde tutmak için ellerinizle hafifçe vurun.

1112

9. Toprağın üstüne çakıl taşı dağıtabilirsiniz | Bu nemi içeride tutmaya ve aloenin doğal ortamını yaratmaya yardımcı olacaktır. İsteğinize göre herhangi bir çeşit küçük çakıl taşı, taş veya deniz kabuğu seçebilirsiniz. Bitkinin tabanındaki toprağa doğru taşları hafifçe bastırın.

1212

10. Bebekleri büyütün | Ana bitkiden filizlenen küçük aloe bitikileri görebilirsiniz. Oluşumu tamamlanmış bir bebek gördüğünüzde, bir bıçakla keserek onu anne bitkiden ayırın. Bunu yaparken kökleri koparmamaya önem gösterin. Sertleşmesi için bir iki günlüğüne temiz, kuru bir rafın üzerine koyun. Sonrasında sukulent ya da kaktüsler için saksı kumu kullanarak küçük bir saksının içerisine koyun.